Vragen bij mondmaskerbestelling federale overheid

Door Michael Freilich op 6 mei 2020
mondmasker

Op vraag van de N-VA Kamerfractie komt de bijzondere commissie Legeraankopen bijeen op woensdag 6 mei om de aankoop van herbruikbare mondmaskers door Defensie te onderzoeken. Het was beter geweest om de steden en gemeenten, die wel op tijd hun burgers kunnen bevoorraden, te ondersteunen.

De federale overheid heeft te lang de indruk gewekt dat ze voor alle burgers een mondmasker op tijd kon voorzien, dus tegen het einde van de lockdown. Nu ze eindelijk in gang schiet via de aanbesteding van Defensie is dat te laat.

Kamerlid Freilich heeft dan ook veel vragen de federale regering: “Schep duidelijkheid over deze aankoop: Hoeveel stuks worden er nu besteld? Wanneer zullen de maskers realistisch bij de mensen toekomen en hoe zal de bedeling gebeuren? Zijn er maskers voorzien voor kinderen? Zijn de geselecteerde leveranciers gecheckt op hun solvabiliteit en kredietwaardigheid?  Onze burgers en gemeenten die rekenden op deze mondmaskers om uit de lockdown te komen hebben recht op die duidelijkheid.”

De bestelling en bedeling van mondmaskers en filters loopt in de miljoenen euro’s. Dat is veel geld voor mondmaskers die waarschijnlijk pas zullen toekomen als iedereen er al heeft. Onderzoek van de UA toont aan dat 60% van de bevolking nu al een masker heeft. Ook heel wat steden, gemeenten hebben ondertussen zelf herbruikbare mondmaskers voorzien, net zoals de provincie Antwerpen die 1,1 miljoen stuks heeft besteld. Binnenkort zijn er ook via de vrije markt meer dan voldoende mondmaskers verkrijgbaar voor iedereen aan zeer schappelijke prijzen.

Kamerlid Freilich voegt toe: “Als het is om pas in juni te leveren, dan is het beter dat de federale overheid het budget gebruikt om de steden en gemeenten die er momenteel wel in slagen om mondmaskers te voorzien extra te ondersteunen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is