Francken en Freilich wensen u gelukkige eindejaarsfeesten

Door Michael Freilich op 24 december 2020

N-VA Kamerleden Michael Freilich en Theo Francken lanceren vandaag een filmpje waarin ze hun kennissen een gelukkig nieuwjaar wensen en verwijzen naar zowel kerstmis als naar het joodse chanoekafeest. Een mooie boodschap van hoop en verbroedering zoals u in dit filmpje zelf kan zien:


“Als beide feesten iets gemeen hebben, of het nu de fonkelende lichtjes zijn van de kandelaar of de ster van Bethlehem, beide brengen ze licht in donkere dagen”, stelt Freilich.

“En dat is net wat wij jullie willen wensen voor het nieuwe jaar”, beaamt Francken. “Licht, vreugde en hoop. Laat 2021 het jaar van de kentering zijn”, terwijl op de achtergrond een beeld van een kerst ster en een hoeve het scherm vullen.

“Het jodendom en het christelijk geloof vormen twee takken van dezelfde boom, laten we respect betonen voor de joods-christelijke tradities en deze vriendschap die nooit sterker stond”, aldus de N-VA politici die benadrukken dat ze hun boodschap willen delen met de hele de samenleving “ongeacht geloof of achtergrond”.

Vorig jaar zorgde een filmpje van Freilich, die de kandelaar aanstak in een zaaltje van het parlement, voor wat deining. “Geen geloof in het parlement”, luidde het toen. Maar Freilich nuanceert: “Dat was helemaal geen religieuze maar een culturele boodschap, net zoals onze boodschap vandaag. We mogen toch wel trots zijn op onze roots, op onze cultuur en onze achtergrond hoop ik”.

Francken: “Na een heel zwaar jaar door corona, met veel leed en verdriet moeten we nu vooruitkijken met vooral hoop voor de toekomst, dat is de kern van ons betoog.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is