Zal Iraanse terrorist straks worden vrijgelaten?

Door Michael Freilich op 4 mei 2022

Enkele weken geleden ontmoette ik in het parlement leden van de Iraanse oppositie. Eén van de besproken onderwerpen was de veroordeling tot levenslang van een Iraanse diplomaat voor het plannen van een omvangrijke aanslag in Parijs. Hij gebruikte hiervoor ook een Belgisch-Iraans koppel uit Wilrijk. Ook deze mensen kregen zware straffen.

De mede beklaagden gingen in beroep en de rechtbank zal zich eerstdaags uitspreken over hun zaak. Opmerkelijk hierbij is dat hoofdverdachte, Assadolah Assadi, géén beroep aantekende. Dat is toch bijzonder aangezien een zwaardere straf niet meer mogelijk is, hij had hierbij enkel kunnen winnen, aldus gerechtsexperts.

De Iraanse oppositie wijst er op dat er mogelijk een deal in de maak is tussen Iran en België om deze terrorist vrij te laten. Ze verwijzen hiervoor naar een bericht van het semi-officieel Iraans persagentschap INSA van enkele maanden geleden. Toen ontmoette minister van Buitenlandse Zaken Wilmès haar Iraanse collega. Volgens het bericht kwam ook de zaak van Assadi aan bod.

Iran zou aansturen op een deal voor de vrijlating van professor Jalali, die al jaren in een Iraanse cel zit maar onderhandelen met terroristen mogen we nooit doen. Dat zal hen enkel aanmoedigen om nog meer aanslagen te plegen en nog meer mensen gevangen te houden. 

Lees verder onder de video

 

Parlementaire vraag

Daarom stelde ik de minister enkele pertinente parlementaire vragen in deze zaak.

Kan zij namelijk bevestigen dat deze terrorist zijn volledige straf zou uitzitten en dat hij niet vrij zou komen in een deal met Iran. Het antwoord van de minister bleek echter ontwijkend. Ze draaide rond de hete brij heen door te stellen dat daar vandaag geen juridische basis voor bestaat… Uiteraard niet. Maar een stellige bevestiging dat dit er ook niet zal komen bleef uit.

Ik stuurde een opvolgvraag, maar zal die nu richten aan premier de Croo die enkele taken van Wilmès heeft overgenomen, nu zij een time-out van het werk heeft genomen om haar zieke man te ondersteunen.

Ik maakte ook een videoboodschap van steun voor de Iraanse oppositie in ons land. Die kan u hierboven bekijken.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is