Wetsvoorstel wil einde maken aan factuur- en phishingfraude

Door Michael Freilich op 29 oktober 2021
phishing

“We hebben de afgelopen maanden steeds vaker last van een ware golf aan online oplichtingen”, aldus Michael Freilich (N-VA) die cybercriminaliteit opvolgt in de Kamer en vandaag wetgeving lanceert die fraudeurs een stevige hak wil zetten.

“Factuurfraude, oplichting via phishing mails, valse sms’jes en WhatsApp berichten, het is dagelijkse realiteit geworden. Je kan het zo gek niet bedenken, of criminelen hebben een manier gevonden om brave burgers en bedrijven op te lichten. Wat al deze vormen van fraude met elkaar gemeen hebben, is dat slachtoffers op eigen initiatief een betaling uitvoeren via de bank. Zij verkeren in de waan dat hun overschrijving effectief verstuurd zal worden naar die persoon of instantie die zij hebben ingegeven als begunstigde: naar een familielid dus, of de douane, de belastingen of een bedrijf waarmee ze samenwerken. Alleen is dat niet het geval en belandt hun geld rechtstreeks bij de criminelen.”

Beluister Michael Freilich in De ochtend en lees verder onder de video.

Verplicht informeren van klanten

Het nieuw wetsvoorstel wil dat banken verplicht worden om controles uit te voeren tussen het rekeningnummer en de naam van de begunstigde en dat het de klant informeert of die wel overeenkomen. Is dat niet het geval, dan kan de klant kiezen om de betaling niet uit te voeren.

Bart De Wever of Mickey Mouse

Freilich: “Vandaag is van zo’n controle absoluut nog geen sprake. Of u nu de correcte naam van de begunstigde ingeeft, dan wel de betaling uitmaakt aan Bart De Wever of aan Mickey Mouse, het maakt helemaal niet uit. De bank zal de betaling altijd uitvoeren – ongeacht de naam die u opgeeft.

Van dit handig achterpoortje hebben criminelen al veel te lang misbruik gemaakt. Daar willen mijn partij en ik nu paal en perk aan stellen!”

Precedent

Twee Europese landen zijn ons hierin voorafgegaan: Nederland en sinds kort ook het Verenigd Koninkrijk. De fraude daar is sindsdien spectaculair gedaald – met maar liefst 81%[1] aldus cijfers van Rabobank.

Het systeem zal ook mensen beschermen die per abuis een fout rekeningnummer ingeven (en waar dus geen sprake is van fraude). Vandaag kan het een enorme lijdensweg zijn om dat geld te recupereren.

[1] Bron: https://www.surepay.nl/surepay-jaaroverzicht-2020/ cijfers Rabobank NL

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is