N-VA resolutie tegen ‘phishing’-criminaliteit unaniem goedgekeurd

Door Michael Freilich op 17 februari 2022, over deze onderwerpen: Cyberveiligheid

"De regering moet optreden tegen dit groeiende misdaadfenomeen." Na 8 maanden van debat en het vragen van adviezen van experts heeft de Kamer vandaag een resolutie goedgekeurd van Michael Freilich om het groeiende probleem van ‘phishing’ aan te pakken. Bij dat criminaliteitsfenomeen wordt mensen geld ontfutseld via allerlei trucs en valse e-mails of sms’jes. (lees verder onder de video)

Om zelf niet betrapt te worden gebruiken oplichters de bankrekening van derden, zogenaamde geldezels of ‘money mules’. Dit zijn mensen, die tegen een vergoeding, hun bankrekening en/of bankkaart met pincode uitlenen. Het gestolen geld kan vervolgens online worden uitgegeven, naar een andere rekening doorgestuurd of aan de automaat afgehaald.

KWETSBARE PROFIELEN
Michael Freilich legt ons uit: “Doorgaans zijn zulke geldezels kwetsbare personen in onze samenleving, die soms niet eens beseffen dat het geld dat op hun rekening wordt gestort gestolen is. Zij knappen het vuile werk op en kunnen makkelijk worden geïdentificeerd, wat resulteert in veroordeeld tot hoge geldboetes en zelfs gevangenisstraffen.

CRIMINELEN
Maar de echte criminelen blijven buiten schot. Als financiële instellingen verdachte transacties opmerken mogen ze enkel een bankrekening blokkeren, maar die informatie niet doorgeven aan andere banken. Onze antiwitwaswetgeving voorziet die mogelijkheid niet. In Nederland is er al langer een Risk Warning System die de banken in staat stelt om onderling informatie te delen en een onderzoek te starten bij vermoedens van fraude. Wat daar kan, moet ook bij ons kunnen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is