Meerderheid stemt tégen wetsvoorstel dat ze zelf ondersteunt !

Door Michael Freilich op 20 januari 2021

Ongeloof in de Kamer op woensdag 20 januari '21. Leden van de meerderheid stemden, met 8 tegen 6 in de commissie Economie, tegen een wetsvoorstel van Kamerlid Michael Freilich (N-VA) waar ze nochtans zelf grote voorstander van waren en eerder vol enthousiasme omarmden. “Een schaamteloos politiek spel”, aldus Freilich, “het is door dergelijk gedrag dat de mensen een degout krijgen van de politiek, en ik kan ze niet ongelijk geven”.

Het wetsvoorstel van Freilich voorzag erin dat wie van internetaanbieder verandert, zijn oud e-mailadres van die provider blijvend kan meenemen, naar analogie met het meenemen van een gsm nummer bij het veranderen van provider.

Het N-VA Kamerlid maakte ook een video om de meerderheidspartijen te confronteren met hun eigen woorden.


 

“Wereld niet stilgestaan”

 

Die reacties dateerden van voor de zomer. Maar eens de nieuwe paarsgroene regering een feit was, bleek een ja-stem voor een oppositiepartij toch een brug te ver. “Dat gaat er bij mij echt niet in”, aldus Michael Freilich. “Wij beoordelen als partij elk wetsvoorstel onafhankelijk op zijn merites. Het spelletje van oppositie versus meerderheid moet je niet tot in het absurde doortrekken. Wat met de boodschap van Kristof Calvo over ‘op een andere manier aan politiek doen’? Natuurlijk mag je van mening veranderen, maar geef dan toe dat het om pure en platte partijpolitiek gaat, en erken dat de belangen van burgers en consumenten daar ondergeschikt aan zijn.”

De meerderheid wrong zich in bochten om het gewijzigd stemgedrag te duiden: CD&V en MR vonden het wetsvoorstel plots “contraproductief”. Een ander argument dat door de meerderheidspartijen sp.a en PS werd aangehaald was dat er in de toekomst mogelijk een allesomvattende Telecomwet zou komen, waarin dit onderdeel in zou kunnen worden opgenomen.

“Dat lijkt me toch bijzonder onwaarschijnlijk”, aldus Freilich, “aangezien de nieuwe minister van Telecom, Petra De Sutter, in haar advies had aangegeven het wetsvoorstel niet genegen te zijn, ze volgt hiermee de grote telecom-operatoren die klanten aan zich binden via hun e-mailadres.”

Leen Dierick (CD&V) was nog het eerlijkst in de reden voor de plotse koerswijziging. “Ondertussen heeft de wereld niet stilgestaan en is er een nieuwe regering gevormd”, verklaarde ze.

Commissievoorzitter, Stefaan Van Hecke (Groen) moest ook toezien hoe hij zich mispakt had aan de politieke spelletjes. Bij de vorige bespreking op 16 september, toen de regeringspartijen reeds akkoord waren om een nieuwe regering te vormen, verzekerde hij Michael Freilich nog als volgt: “Ik denk dat er een vrij groot draagvlak is voor uw initiële tekst en ik denk niet dat, wat er ook gebeurd is de laatste weken, dat draagvlak plots weg zal zijn”.

Wie de hele bespreking wil herbekijken (31 minuten), kan dat via deze link:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is