Consument kan e-mailadres (eindelijk) meenemen naar nieuwe provider

Door Michael Freilich op 18 november 2021, over deze onderwerpen: Telecom

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) is verheugd met de positieve stemming in de Kamercommissie Economie en Digitale Agenda op woensdag 17/11, die de overdraagbaarheid van e-mailadressen naar een nieuwe operator mogelijk maakt. Freilich had vorig jaar al een wetsvoorstel ingediend om dit mogelijk te maken maar de meerderheid stemde toen tegen, waardoor de wet sneuvelde. (bekijk video onderaan)

Nu komt het er alsnog van door een opname van het voorstel in de nieuwe Telecomwet van minister Petra De Sutter (Groen). Freilich betreurt dat vanwege partijpolitieke spelletjes de burger hier een jaar langer op heeft moeten wachten.

Uit bevragingen bleek dat sommige consumenten niet van operator wilden veranderen, ook al kregen ze elders een lagere prijs, omdat ze dan hun e-mailadres zouden kwijtspelen. Dat probleem zou nu verleden tijd moeten zijn. Op 17 november zette de Kamercommissie Economie en Digitale Agenda het licht namelijk op groen tijdens de stemming van de nieuwe Telecomwet.

Overgangstermijn

Tot vandaag bestond een tijdelijke overgangstermijn van 18 maanden voor het meenemen van je e-mailadres maar dat was geen succes. Freilich: “Het is zoals stellen dat je je GSM nummer maar tijdelijk mag overnemen, dat werkt natuurlijk niet”.

'Maag keert om'

De N-VA politicus is blij met de stemming maar blijft wel met een dubbel gevoel achter: “Vorig jaar stemden de meerderheidspartijen tégen mijn voorstel, dat ze nochtans hadden omschreven als ‘innovatief’ en ‘goed voor de consument’. Ze kregen het niet over hun hart om een wetsvoorstel van de N-VA te laten passeren. Als ik Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere hoor spreken over hoe Vivaldi op ‘een andere manier aan politiek doet’, dan keert mijn maag om. Dat blijven holle worden en één van de vele loze beloftes van Vivaldi.”

De eindstemming in de Kamer is voorzien in december, maar dat is louter een formaliteit aangezien alle fracties voor de nieuwe wet stemden in de commissie. Die zou dan ingaan vanaf volgend jaar.

zie hieronder de teleurstelling bij de eerste stemming van de meerderheid tegen het voorstel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is