N-VA eist volledige transparantie over cyberaanval op Belgische defensie

Door Michael Freilich op 12 januari 2022, over deze onderwerpen: Cyberveiligheid

N-VA Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich willen dat de cyberaanval op de Belgische defensie van 16 december tot op het bot wordt onderzocht. Die blijkt namelijk veel erger dan gedacht waardoor het extern mailverkeer van Defensie 4 weken plat lag en waardoor opzoekingen door militairen op het internet niet mogelijk was.

Op vraag van de N-VA, kwam de commissie Defensie vandaag samen om de recente cyberaanval op Defensie te bespreken. De partij drong er op aan dat minister Dedonder zo snel mogelijk in de Kamercommissie uitleg komt geven, desnoods achter gesloten deuren.

Francken: “Het een goede zaak dat de andere fracties zich achter onze vraag naar transparantie scharen. Deze cyberaanval op onze Defensie moet onderzocht worden.”

Kamerlid Michael Freilich, die de cyberspecialist is van de N-VA, heeft veel vragen: “Deze cyberaanval op onze defensie moet onderzocht worden. Dat de systemen van defensie gehackt werden is erg, maar als er ook belangrijke informatie gecompromitteerd zou zijn, dan is dat een echte catastrofe.”

De N-VA heeft de regering reeds herhaaldelijk gewaarschuwd voor het gebrek aan urgentie op vlak van cyberveiligheid en pleit al langer voor één bevoegde minister. “Het is niet de eerste keer de afgelopen maanden dat de overheid slachtoffer werd van hackers, de veiligheid van onze overheidsdiensten scoort duidelijk ondermaats”, aldus Freilich.

Daarenboven wil de N-VA weten of dit een aanval was door een andere staat of door een ‘commerciële’ hackersgroep.

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden recentelijk dat hackers, aangestuurd door de Iraanse overheid, heel actief zijn geworden met aanvallen tegen andere staten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is