Inzicht in bijna één miljard aan Corona-uitgaven

Door Michael Freilich op 16 december 2020

De één zijn dood is de ander zijn brood, luidt het gezegde. Dat is in deze coronacrisis niet anders. Om hier een beter inzicht van te krijgen heb ik bij het kabinet Volksgezondheid een lijst opgevraagd van alle uitgaven in het kader van de zogenaamde coronaprovisie door dit kabinet. Aangezien dit niet wordt opgenomen in de verslagen die de Kamer publiceert op haar website, deel ik hierbij het uitgebreide Excel bestand met de wereld.

Nokia N3310

Men kan van meer dan 500 individuele bestellingen de details terugvinden zoals de naam van de leverancier, het bedrag en het type bestelling. Of het nu gaat om een betaling aan transportfirma Ajimex van 28 oktober voor €133, een Nokia N3310 t.w.v. €276,73 besteld bij de firma Vandenabeele, de vele facturen voor consultants van Deloitte voor € 2,6 miljoen of een monsterbestelling van meer dan 82 miljoen euro voor chirurgische maskers bij de relatief onbekende firma XML (die trouwens geen website heeft) op 27 april.

Iedereen kan hierin dus vrij rond snuisteren om een beeld te krijgen van de ware kostprijs van deze crisis. Opgelet, naast dit kleine miljard euro zijn er nog de enorme bedragen voor de sociale zekerheid die ik op een later moment zal delen.

Technische tip:

Het bestand kan je best bekijken in MS Excel (in tegenstelling tot Google Sheets). Je kan op de individuele bedragen dubbelklikken om bij een individueel tabblad uit te komen met meer informatie. Het excel bestand bevat één tabblad met 730 miljoen euro aan reguliere betalingen en een tweede luik met 117 miljoen euro. Daarin vervat zit dan ook de post voor het leger van 65 miljoen euro (waarvan 39,5 miljoen voor de mondmaskers van Avrox die grotendeels zijn blijven liggen) en steun aan de Universiteit Antwerpen voor virus onderzoek ter waarde van 13,5 miljoen euro.

Wie specifieke vragen of opmerkingen heeft, kan mij gerust een mail sturen en ik kan dan via gerichte parlementaire vragen verdere informatie opvragen indien nodig.

michael.freilich [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is