N-VA wil opnieuw einde stellen aan concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften

Door Michael Freilich op 15 mei 2023, over deze onderwerpen: bpost

Vandaag in de plenaire van de Kamer kon minister Dermagne geen transparantie geven over de malversaties bij de toekenning van het krantenconcessie aan bpost. Daarom kondigde Kamerlid Michael Freilich (N-VA) aan dat hij samen met Kamerlid Theo Francken zijn wetsvoorstel om de overheidssteun aan bpost voor de bezorging van kranten en tijdschriften stop te zetten, opnieuw in zal dienen. Freilich: “Vorig jaar werd ons wetsvoorstel daarover door de meerderheid weggestemd. Wij roepen vooral OpenVLD dan ook op om nu de daad bij het woord te voegen en mee deze marktverstorende concessie stop te zetten.”

Volgens Freilich en Francken vormt deze overheidssteun een oneerlijke concurrentie in de postmarkt. Ze steunen zich daarbij op de Europese Commissie die deze concessie eerder in een analyse al bestempelde als ‘marktverstorend’.

De nieuwe feiten in het bpost dossier nopen hen dan ook om hier opnieuw een wetsvoorstel over in te dienen. “Reeds eerder dit jaar dienden wij een soortgelijk wetsvoorstel in, nadat alle informatie over de interne audit naar boven kwam”, zegt Freilich. “Maar wat blijkt? Er zou niet enkel gefraudeerd zijn met de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften, maar ook met een heel aantal andere concessie en overheidsopdrachten, waardoor de Belgische staat voor mogelijk tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s extra is opgelicht door het bedrijf.”

Bovendien hebben Freilich en Francken ook reeds aan de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar deze praktijken, met het zicht op een mogelijke terugvordering van deze bedragen. Bpost werd tien jaar geleden ook reeds veroordeeld tot de terugbetaling van enkele honderden miljoen euro’s aan staatssteun.

Al deze nieuwe elementen zetten hen ertoe aan om terug stappen te ondernemen. Ze hopen daarbij op steun van enkele regeringspartijen. OpenVLD was de laatste weken ook zeer kritisch voor de krantenconcessie. Tegen hen zeggen we nu: “het is geen tijd meer voor woorden, maar een tijd voor daden.”

“Ik propageer niet voor de vernietiging van bpost als bedrijf, maar als bpost levensvatbaar wilt zijn, moet ze dat doen in een vrije postmarkt, zonder daarbij gesteund te worden door de belastingbetaler”, besluit Freilich.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is