Kamerlid N-VA betaalt boetes voor herdenking jodentransport desnoods terug: “Is men elk gevoel van medemenselijkheid verloren?”

Door Michael Freilich op 27 april 2020, over deze onderwerpen: In de Pers

HLN, GVA, Nieuwsblad & BELGA

De Boortmeerbeekse schepen Michel Baert (Open Vld) en twee leden van het Nationale Strijdersbond van België (NSB) kregen een proces-verbaal omdat ze eind vorige week bloemen hadden neergelegd bij het herdenkingsmonument van het Duits Transport XX - een jodentransport in de Tweede Wereldoorlog tussen Mechelen en Auschwitz. N-VA Kamerlid Michael Freilich is hierover niet te spreken en wil de boetes zelf betalen indien ze niet worden kwijtgescholden.

Het monument werd opgericht ter ere van drie personen die op 19 april 1943 een trein richting Auschwitz deden stoppen waardoor 241 joden uit de trein konden ontsnappen. Vanwege de coronamaatregelen kon de jaarlijkse herdenking - normaal met enkele honderden mensen - niet doorgaan. Schepen Baert, die ook de lokale voorzitter is van de NSB, legde dan maar samen met twee andere NSB leden een krans neer aan het monument. Ze kregen daarvoor een pv in de bus. Volgens de politie ging het niet om een essentiële verplaatsing en was dit een inbreuk op het samenscholingsverbod.

Schepen herdenkt jodentransport met twee leden Strijdersbond, en krijgt pv: “Dit was nu toch geen lockdownfeestje?”

Herdenking

In een reactie vrijdagavond wees Michel Baert op het feit dat het drietal tijdens de herdenking voldoende afstand hield. “Het enige wat we gedaan hebben is dat we met drie leden van de NSB een bloemetje gaan neerleggen zijn en een minuut stilte hebben gehouden. We hebben niemand op voorhand verwittigd, zodat er niet meer volk aanwezig zou zijn. We hielden ons ook aan de social distancing, zoals te zien is op de foto. Dit was geen coronafeestje hé. Dit was een essentiële verplaatsing uit respect voor de verzetsstrijders, de slachtoffers van de holocaust en de nabestaanden.”

Wat me vooral tegen de borst stuit is dat er geen politie ter plaatse was, en dat deze mensen dus ‘verklikt’ werden naar aanleiding van hun Facebookpost. Kan het nog cynischer?”

Medemenselijkheid

“Is men elk gevoel van medemenselijkheid verloren? De helden die hun leven hebben gegeven voor het saboteren van een nazi-transport moeten we blijven herdenken”, zegt N-VA-Kamerlid Freilich. “Uiteraard moet iedereen de regels respecteren, dat wil zeggen anderhalve meter afstand bewaren, social distancing respecteren, enzovoort. Dat heeft ook de premier gedaan bij de herdenking van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek waar ze een krans neerlegde”, zegt Freilich. Als de rechtbank de boetes niet seponeert, wil Freilich die zelf betalen. “Wat me vooral tegen de borst stuit is dat er geen politie ter plaatse was, en dat deze mensen dus ‘verklikt’ werden naar aanleiding van hun Facebookpost. Kan het nog cynischer?”

Dankbaar

“De Joodse gemeenschap vond het heel belangrijk dat ook dit jaar de herdenking plaatsvond”, zegt Michel Baert in een reactie op het voorstel. “Kamerlid Freilich heeft mij persoonlijk bedankt ervoor. Het is een historische gebeurtenis dat over heel de wereld bekend is. Het gaat er niet om wie de boete zal betalen en wie niet, het is het principe dat telt. Ik ben nog aan het nadenken wat ik met die boete ga doen. Ik vermoed dat hij op die manier zijn dankbaarheid wil tonen.”

---
Michael Freilich (N-VA) betaalt boete voor leden Nationale Strijdersbond: “Herdenking was geen samenscholing”
Oprichter en ex-hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich vindt het een brug te ver dat drie leden van de Boortmeerbeekse Nationale Strijdersbond (NSB) een pv in de bus kregen wegens samenscholing en het negeren van het verbod op een niet-essentiële verplaatsing op 19 april. Bij de drie was ex-burgemeester en nu eerste schepen van Boortmeerbeek MIchel Baert (Open Vld)

Baert legde samen met twee andere leden van het NSB, Maurice Brems en Patrick Pelsmaekers, op 19 april een bloemstuk neer aan het herdenkingsmonument van Het Twintigste Konvooi aan het Boortmeerbeekse gemeentehuis. Nog geen week later viel bij de drie een proces-verbaal in de bus, ook al zegt het drietal de regelgeving inzake het coronavirus wél te hebben gerespecteerd.

Ver genoeg van elkaar

“Ons jaarlijks evenement rond de herdenking kon niet doorgaan, dus hebben we het zo opgelost, uit respect voor de miljoenen slachtoffers. We bleven amper twee minuten aan het monument en ver genoeg van elkaar”, aldus Baert. Het drietal gaat het pv betwisten. Mocht er een geldboete volgen, dan zal federaal parlementslid en oprichter van Joods Actueel Michael Freilich die betalen. “Ik zal de boete met veel plezier betalen. Dit is duidelijk geen geval van samenscholing, maar een vorm van respect voor de slachtoffers. De geest van de wet werd wél gerespecteerd, zodat het drietal elkaar niet kon besmetten. Het neerleggen van het bloemstuk is een symbolische actie, maar erg belangrijk voor nabestaanden van slachtoffers.”

Parlementaire vraag

De foto van de drie ‘overtreders’ werd verspreid op Facebook. Was deze post de aanleiding tot de aangifte bij de politie? “Ik stel hierover alvast een parlementaire vraag of dit zomaar kan. Bij mijn weten is het de eerste keer dat iemand op basis van een Facebook-post een pv krijgt. Ik vraag me trouwens af of er geen politiek spel wordt gespeeld. In het pv staat immers letterlijk dat de politie ‘de opdracht’ kreeg. Indien het gaat over een politieke afrekening, wordt het extra cynisch.”

Het Twintigste Konvooi is de enige trein die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd overvallen en waardoor Joden konden ontsnappen op weg naar Auschwitz. Het Konvooi vertrok in de kazerne Dossin in Mechelen. Freilich zegt dan ook dat het zijn plicht is tegen het pv in te gaan. “Ook mijn grootvader werd gedeporteerd. Jaren geleden ben ik zelfs naar de herdenking in Boortmeerbeek geweest. Hoed af voor Michel Baert en de twee andere NSB-leden. Toch heeft het pv de geest van de ceremonie verpest. Ik vind het vreselijk.”

Het bedrag van de (eventuele) boete is vooralsnog niet bekend.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is