Bankrekening voor elke ondernemer "vanaf eind januari 2023"

Door Michael Freilich op 15 december 2022, over deze onderwerpen: Banken

Goed nieuws voor de vele ondernemingen en diplomatieke posten die maar geen bankrekening geopend krijgen bij een Belgische bank. In de Kamercommissie Economie verklaarde minister van Economie en vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) dat de zogenaamde ‘basisbankendienst voor ondernemingen’ er heel binnenkort komt. (zie video onderaan)

Dermagne (PS) kreeg hierover vragen van N-VA Kamerlid Michael Freilich die de problematiek al jaren op de voet volgt. Volgens de minister zullen het wetsontwerp en de koninklijke besluiten die dit mogelijk maken ‘in het midden van de maand januari 2023’ gepubliceerd worden. Dat betekent dat de KB’s ook groen licht kregen van de Raad van State. Volgens de minister zou dan heel kort nadien “tegen het einde van januari”, de dienst ook effectief in werking treden.

Hiervoor wordt een “basisbankendientkamer” opgericht die alle aanvragen zal behandelen. Freilich is tevreden met het nieuws: “Uiteraard beter laat dan nooit, maar de politiek beseft soms te weinig hoezeer de impact van deze situatie negatief afstraalde op ons land en welke economische schade hierdoor geleden werd. Tientallen, misschien honderden ondernemingen zijn reeds naar het buitenland verhuisd, en die komen nu niet meer terug”.

In de zomer van vorig jaar nam Freilich de minister van economie nog op sleeptouw in Antwerpen waar bezoeken werden gebracht aan ondernemingen die geen bancaire diensten konden genieten zoals het openen van een rekening of het krijgen van een zakelijke lening. Zo kon de minister met eigen ogen de problematiek aanschouwen.

 
 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is