Postbus X - speurwerk leidt naar contactpersoon mondmaskers

Door Michael Freilich op 12 mei 2020

Op maandag 12 mei kon ik het dossier van de mondmaskerbestelling (€45 miljoen) inkijken in het Parlement. Maar in plaats van een uitgebreid dossier kreeg ik enkel een dunne map met wat overzichtsdocumenten.

De verschillende ingediende offertes, de bijhorende testresultaten, kwaliteitsattesten, de gevraagde referenties van de aanbieders, informatie over hoe de firma’s op de lijst zijn geraakt: géén spoor hiervan.

Omdat een parlementslid zijn controlefunctie moet kunnen uitoefenen ging ik zelf op onderzoek. Zo ontdekte ik wie de contactpersoon was die namens het Luxemburgse postbusbedrijf Avrox een bestelling ter warde van ca. 40 miljoen euro heeft binnengehaald. Laten we hem Mijnheer X noemen.

 

Wie is X?

Frappant is dat de man in kwestie naast zijn bedrijf in Luxemburg ook een voetbalmakelaar met Luxemburgse licentie is voor FIFA. Daarnaast blijkt hij ook actief in de handel van grondstoffen uit Afrika.

Sinds enkele maanden werkt hij als lokaal vertegenwoordiger van een Zwitserse organisatie gespecialiseerd in de aanpak van wereldwijde fraude en witwaspraktijken. Het Zwitsers bedrijf bevestigde mij vandaag dat mijnheer X inderdaad op privé basis actief blijkt in de handel van medisch materiaal voor COVID-19 (zie e-mail hieronder).

Mijnheer X zelf kreeg ik nog niet te pakken. Wellicht wil hij liever niet zelf reageren op mijn vragen. Ook opmerkelijk: kort na mijn contact met dit bedrijf werd zijn foto verwijderd van zijn LinkedIn profiel. Ook zijn achternaam werd verwijderd. Voor mijn dossier heb ik alvast screenshots (voor/na) genomen van de deze pagina.
 

Due Diligence

De Zwitserse firma waarmee X samenwerkt wijst in hun e-mail nochtans zelf op het belang van een gedegen vooronderzoek bij dergelijke bestellingen:
“Veel openbare instellingen werden recent bedrogen vanwege een ernstig gebrek aan due diligence wat betreft de tussenpersonen, de leveranciers en de vervoerders. We betreuren dit feit en we doen er alles aan om deze fraude te helpen bestrijden.”


Zeker wat betreft postbusfirma’s moet men extra waakzaam zijn. Dat klopt ook hier als je weet dat Avrox S.A. de voorbije 3 jaar geen jaarrekeningen meer heeft neergelegd…
(LEES VERDER ONDER DEZE FOTO)

mail3

Ambassade

De Belgische ambassadeur in Luxemburg dhr. Jean-Louis Six, die ik vandaag contacteerde, vertelde mij dat zijn diensten alvast niet gevraagd werden om dit dossier op te volgen. Belgische diplomaten in Hong Kong en Vietnam werden eerder nog door minister Goffin ingeschakeld om fabrieken ter plekke te controleren. In ieder geval waarschuwt dhr. Six ervoor om niet te snel tot conclusies te springen. Waakzaamheid blijft uiteraard steeds geboden.


Klaarheid

Momenteel kunnen we vooral hopen dat de 18 miljoen mondmaskers die besteld werden zullen beantwoorden aan de gevraagde kwaliteit. Waar ik opnieuw op aandring is klaarheid, openheid en inzage in het volledige dossier zodat de parlementaire controle optimaal kan worden uitgeoefend. Dat is niet alleen onze plicht, maar daar heeft u als burger recht op. Zeker in een periode waarin een minderheidsregering zich beroept op volmachten om "snel" en "efficiënt" de crisis aan te kunnen pakken.

Michael Freilich
Federaal Kamerlid (N-VA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is