Huiszoekingen in zaak Avrox mondmaskers

Door Michael Freilich op 4 mei 2021, over deze onderwerpen: Mondmaskers

Het parket van Brussel bevestigt in de pers dat er op dit ogenblik “in diverse landen huiszoekingen” aan de gang zijn in het kader van het Avrox mondmasker dossier. Het gaat intussen om een gerechtelijk onderzoek waarbij een Brusselse onderzoeksrechter belast werd met het dossier.

Reactie Michael Freilich:

"Het is al maanden dat ik de minister van Justitie in het parlement interpelleer naar een stand van zaken over het onderzoek. Ik ben dan ook blij om te vernemen dat er eindelijk schot in de zaak komt.

Alle elementen waarover we beschikten deden ons van in het begin vermoeden dat er iets niet koosjer was aan dit verhaal: hoe kon een totaal onbekende postbusvennootschap, met aan het hoofd een mysterieuze Jordaanse eigenaar, dergelijk contract binnenhalen? En al snel ging het mis, de deadline werd niet gehaald, 165.000 maskers werden afgekeurd, er werden vervalste textiel veiligheidslabels gebruikt en de referentie bleek bijzonder verdacht. Toch kan Avrox het miljoenendossier binnenhalen.

Nu is het gerecht in actie geschoten en dat is goed. Voor mij moet het gerecht zeker ook onderzoeken of de eigenlijke gunning correct verlopen is. Want hoe kwam het dat referenties van andere, Belgische leveranciers, onterecht werden afgekeurd, terwijl die van Avrox wél werden aanvaard?

En het ergste van al, de Avorx mondmaskers bleken op het einde van de rit zelfs mogelijk giftig te zijn en een gevaar voor de volksgezondheid. Ze werden dus terug opgehaald vanuit de apotheken en staan nu opgeslagen tot verder onderzoek duidelijkheid kan brengen.

Hoeveel kan er misgaan in één dossier, dit stinkt langs alle kanten. En lijken mij veel te veel toevalligheden te zijn in één dossier. Ik hoop dat we binnenkort, meer dan een jaar later, eindelijk duidelijkheid gaan krijgen."
 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is