Herbekijk de Avrox webinar van Doorbraak

Door Michael Freilich op 28 oktober 2022, over deze onderwerpen: Mondmaskers

Kamerlid Michael Freilich beet zich van in het begin vast in het dossier van de mondmaskers die de Belgische overheid bestelde bij het Luxemburgse bedrijf Avrox. Reeds enkele uren na de bekendmaking van het miljoenencontract gingen er bij hem verschillende alarmbellen af. Hij stelde tevergeefs vragen aan toenmalige minister van Defensie, Philippe Goffin (MR), maar omdat hij die niet kreeg trok hij zelf op verder onderzoek uit.

Als gewezen onderzoeksjournalist gebruikte Freilich zijn jarenlange ervaring om het dossier grondig uit te spitten: “Hoe meer ik begon te graven, des te meer nieuwe vragen naar boven kwamen. Ik viel letterlijk van de ene verbazing in de andere. De mensen achter het bedrijf, hun referenties en manier van zakendoen bleken allemaal verdacht. En waar ik voor waarschuwde kwam al heel snel uit. De maskers kwamen te laat, ze bleken een vervalst label te bevatten, mochten niet gewassen worden op 60 graden en bleken op de koop toe gevaarlijke stoffen te bevatten. Maar ook over de rol van Defensie en de overheid zijn er tal van vragen die op zijn minst suggereren dat Avrox bevoordeeld werd bij de toekenning van de miljoenendeal.”

Het gerecht pakte uiteindelijk de zaakvoerders van het bedrijf op en beschuldigde hen van witwassen, bendevorming en valsheid in geschrifte. De referentie die ze gaven om de aanbesteding binnen te halen bleek vervalst. In oktober 2022 bleek dat de Luxemburgse rechtbank het bedrijf failliet had verklaard. Een tragisch einde waardoor de staat waarschijnlijk nooit zijn geld zal terugzien.

Op 1 juni 2021 (dus voor het faillissement) ging Pieter Bauwens, hoofdredacteur Doorbraak hierover in gesprek met Michael Freilich. U kan dit hieronder herbekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is